Pescuit amator la crap

Dacă, până nu demult, nu prea eram interesați de ce lansetă folosim, iar pătrățica de mămăligă, boaba de porumb sau buchetul de virmuși reprezentau principalele momeli în pescuitul la crap, acum lucrurile stau cu totul și cu totul altfel.

Pentru început, haideți să ne reamintim care era rețeta pentru a pescui cu o mămăligă perfectă. De-a lungul timpului, am încercat multe reţete şi mai ales multe moduri de preparare a acestei momeli, însă cu cea p care o vom prezenta mai jos am avut nenumărate rezultate. Se pune apă la fiert ( în jur de 3-4 litri la 1 kg de mălai). Între timp, se amestecă făina de mălai cu făina albă (în proporţia dorită de către dumneavoastră). Eu pescuiesc cu o mămăligă moale şi pun mai puţină făină albă.

În momentul în care apa clocoteşte, se pun peste făina pregătită între 3 şi 4 polonice de apă fierbinte. Se amestecă până se pot face cocoloaşe în podul palmei (aproximativ de 10/3 cm). Se aruncă aceste cocoloaşe în apa în clocot şi se lasă la fiert între 30 şi 60 minute. Se mai întorc cocoloaşele să nu se lipească de fundul vasului. Fierberea nu trebuie supravegheată. Vasul se acoperă cu un capac, doar parţial.

După fierbere, se strecoară cocoloaşele de mămăligă, fără să se arunce apa în care au fiert. Se sparg cocoloaşele cu o spirală de zdrobit cartofii piure şi se toarnă înapoi din apă. Se amestecă până iese un pic mai moale decât ne-am dori să iasă (explicaţie: mămăliga la răcire se mai întăreşte). Durata procesului de amestecare- aproximativ 1-2 minute.

Foarte important! După ce aţi ajuns la consistenţa dorită, se pune toată mămăliga într-o pungă de plastic mai rezistentă, se acoperă cu o cârpă de bucătărie (ca să nu ne ardă) şi se frământă cu podul palmei prin rostogolire pe masă, pentru omogenizare. Se lasă în această pungă şi nu se acoperă cu pânză, aşa cum propun majoritatea reţetelor. Pe malul apei putem adăuga diferiţi aditivi, diferite arome.

Acum că ne-am reamintit de mămăliga perfectă, să trecem la cele mai moderne metode de pescuit la crap. Deşi în alte ţări tehnicile moderne de pescuit la crap sunt într-un continuu progres, în România încă mămăligă şi bomba rămân cap de afiş. În continuare, pescarii de la noi din țară folosesc lansete şi mulinete neadaptabile acestui pescuit. Mai mult, acestea sunt afişate prin toate magazinele ca “scule speciale”.

Așadar, să o luăm treptat. Lansetele speciale pentru pescuitul crapului au lungimi cuprinse între 3,30 şi 4,20 m, cele mai folosite fiind cele de 3,60 – 3,90 m cu puteri cuprinse între 1.75 – 4 lbs, cele mai comune fiind între 3 şi 3.5 lbs. Există mai multe opinii în legătură cu tipul de acţiune al lansetelor de crap. Unii spun că acţiunea de vârf este cea mai bună deoarece controlezi mai uşor peştele, în special la mal când trebuie folosit minciogul, alţii sunt de părere că o lansetă mai elastică te ajută să lansezi la distanțe mai mari.

Mulinetele cu free runner s-au impus în ultima vreme ca “mulinete de crap”. Sistemul de eliberare a tamburului în timpul aşteptării şi revenirea la frână stabilită la primul tur de manivelă este esenţial în acest stil de pescuit. În cazul în care avem o trăsătură la lanseta lăsată în aşteptarea crapului cu frâna mulinetei strânsă, atunci sunt șanse mari ca aceasta să dispară, sau crapul să rupă firul înaite de a pune mâna pe lansetă.

O mulinetă lăsată cu frâna slabă, ca să-şi ia peştele fir, este o soluţie dar nu cea mai bună. Odată peştele înţepat, trebuie reglată frâna, acţiune care necesită puţină atenţie, timp în care peştele rămâne nesupravegheat şi ți se poate ascunde în zonele cu agățături.

Avertizoarele electronice oferă un plus de confort în pescuitul crapului în sensul că nu mai stai la pândă, cu ochii pe bambine, iar noaptea poţi să te întinzi un pic. În felul acesta nu mai ai rateuri atunci când mănânci, pregăteşti nadă sau eşti ocupat cu alte treburi.

Un alt aspect este prezentarea momelii. În România, majoritatea pescarilor înfig momeala în cârlig, însă cea mai eficientă metodă este rigul sau firul de păr. Foarte multe momeli se pretează la pescuitul pe rig, cea mai renumită fiind boillies-ul.

Porumbul, momeala cea mai folosită la pescuitul crapului, se prezintă pe rig mult mai bine decât înfipt în cârlig, numărul rateurilor la înţepătură fiind mai mic la folosirea rigului. De asemenea, porumbul uscat se poate găuri cu un burghiu de 2-3 mm, se pot pune trei până la şase boabe pe rig şi este o momeală foarte eficientă pentru crap, nefiind comestibilă pentru raci.

Firul mono a fost înlocuit, în monturile pentru crap, cu firul textil nu numai datorită rezistenţei mai mari, ci şi ca urmare a faptului că este mult mai moale și mai mătăsos.

Rigul este eficient numai dacă este legat “ca la carte”, adică distanţa dintre cârlig şi lest să fie de 20-24 cm, distanţa optimă dintre curbura cârligului şi momeală este de 1-1,5 cm (aici sunt multe opinii, dar din experienţa mea cea mai bună distanţă este de 1 cm).

Sursa http://www.republicanul.ro/

Comments are closed.